torek, 7. februar 2017

Komercialno-politična poroka


Z inavguracijo novega ameriškega predsednika Trumpa smo tudi formalno dosegli vrhunec dobe komercializacije. Tržne sile, ki so si popolnoma pokorile ekonomski sistem, so zdaj tudi uradno “v zakonu” s politiko. To je izjemno nevarna situacija, saj tržni - komercialni odnosi zdaj popolnoma obvladujejo vse ključne družbene sisteme.

Zakaj je ta proces tako nevaren? Naloga politike je zagotoviti delovanje države in vseh njenih ključnih sistemov (ekonomskega, izobraževalnega, zdravstvenega…) za dobro vseh državljanov in v širšem smislu - v sodelovanju z drugimi državami - za blaginjo vseh ljudi in planeta samega.

Nasprotno pa so tržni oziroma komercialni interesi usmerjeni v iskanje individualnih koristi oziroma koristi za posamezne skupine ali države. Tržnih sil in procesa komercializacije pa ne smemo enačiti s trgovino ali v širšem smislu z ekonomijo. Ekonomija je ključni družbeni sistem, ki družbi zagotavlja materialno blaginjo. Komercializacija je ideologija, ki je popolnoma “zastrupila” ekonomski sistem in preko njega celotno družbo.

Zakaj na primer Maitreja pravi, da je komercializacija nevarnejša od atomske bombe? (Prekletstvo komercializacije) Zato ker povzroča tako veliko in obsežno opustošenje: stotine milijonov lačnih, milijarde revnih, številne konflikte; medsebojne odnose, ki temeljijo na sovraštvu, sebičnosti, samozadovoljstvu; vse bolj uničeno okolje itd.

Ideologija komercializacije je “ustoličila” tekmovanje (konkurenčnost) med posamezniki, podjetji in državami; neprestano gospodarsko rast; sebičnost in pohlep; manipulacijo in špekulacijo - vse v imenu razvoja in blaginje. In zdaj - v dobi predsednika Trumpa - je vse to postalo tudi neločljivi del politike.

A ne gre samo za Trumpa. Večina politikov se na žalost sploh ne zaveda, da delujejo v imenu tržnih sil, ki so v ozadju ideologije komercializacije. Politiki delajo v interesu korporacij in finančne industrije, da pa bi “prekrili” svoje aktivnosti, ki ljudem prinašajo vedno slabše življenje in vse bolj uničeno okolje, glasno “ropotajo” s populizmi in nacionalizmi. S tem ko ustvarjajo močan strah pred begunci in marginalnimi skupinami, se nihče ne ukvarja z bistvenimi problemi: s komercializacijo, z nenadzorovano finančno industrijo, s pohlepnimi in uničevalnimi korporacijami.

Po izvolitvi predsednika Trumpa se je delniški trg “na valu optimizma napihnil za okoli 3000 milijard” dolarjev (Trump krha nadzor nad Wall Streetom). Običajni ljudje sicer mislijo, da bo Trump poskrbel za njih. Vendar ne bo. Poskrbel bo za najbogatejše. In pri nas ni nič drugače.

Drugačna ekonomija, drugačen svet

Preprosto ne smemo pristati na takšen ekonomsko-politični sistem. Politiko je potrebno ločiti od bogatih baronov oziroma botrov - predstavnikov tržnih sil, ki jih zanima samo dobiček. Ekonomijo pa je potrebno očistiti ideologije komercializacije. Ekonomski sistem lahko deluje po drugačnih načelih in te v 21. stoletju nujno potrebujemo, to so: sodelovanje, solidarnost in medsebojna delitev dobrin.

S takšno ekonomijo in politiki, ki delajo v interesu družbe in okolja, lahko ustvarimo drugačen, boljši svet.

Ni komentarjev: