sreda, 20. december 2017

Kriptovalute ali ni vse zlato, kar se sveti


V luči dodatne osvetlitve več kot aktualnega področja kriptovalut nadaljujemo z razmislekom, ki smo ga zastavili v prejšnjih dveh zapisih So kriptovalute sploh denar? ter Kriptovalute in drugi baloni. Poglejmo si nekaj podatkov, ki v marsičem razbijajo mite gorečih zagovornikov te visokotehnološke in demokratične valute prihodnosti; lahko pa celo govorimo o zavajanju javnosti, kar pa sploh ni več nekaj nedolžnega. Pretežno bomo govorili o kriptovaluti bitcoin (BTC), ki predstavlja slabo polovico vrednosti 1368 kriptovalut, ki so trenutno v obtoku (Cryptocurrency Market Capitalizations).

Stroški transakcij

Na spletni strani Bitcoin – Pogosta vprašanja lahko preberemo: »Večina nakazil se lahko uspešno obdela brez vsake pristojbine. Vseeno se priporoča, da plačnik plača majhen prostovoljen prispevek, da si poveča verjetnost hitre potrditve nakazila in omogoči plačilo rudarjem. V posebnih primerih je plačilo prispevka potrebno, vendar je v splošnem dovolj nekaj centov.«

Dejstvo je, da danes, 20. decembra 2017, znaša povprečna pristojbina (Transaction fee) za eno transakcijo z bitcoini 32 dolarjev ($) oziroma 27 € (Bitcoin (BTC) price stats and information). Povprečna vrednost ene transakcije je 95.569 $ (80.600 €). Kar nam daje misliti, da bitcoini niso namenjeni običajnim nakupom, temveč predvsem špekulacijam, zato se tudi 27 € pristojbine ne zdi veliko, sploh dokler so dobički visoki.

Potrditev transakcije

»Plačilo z bitcoinom prejmete v nekaj sekundah. Preden pa začne omrežje potrjevati novo nakazilo, pa v povprečju mine 10 minut. Po tem času je nakazilo sprejeto v blok in po tem lahko prejete novce prejemnik tudi potroši.« Bitcoin – Pogosta vprašanja

Dejansko potrjevanje novega nakazila traja mnogo dlje, le redko pa 10 min. Večinoma traja potrjevanje vsaj eno uro, pa vse tja do 2.548 minut (Blockchain: Average Confirmation Time) oziroma 42,5 ure (skoraj dva dni).

Plačevanje z bitcoini ni niti hitro niti poceni. Problem je tudi v tem, da se veriga blokov (blockchain) z vsako novo transakcijo podaljšuje, zdaj je »dolga« že 174,79 gigabajtov (Bitcoin (BTC) price stats and information), kar močno obremenjuje računalnike uporabnikov (Ethereum’s Blockchain Size Surpasses Bitcoin’s by 40%).

Uporabnost bitcoina

»Vedno več podjetij in posameznikov uporablja bitcoin; med drugim so to klasična podjetja kot npr. restavracije, prenočišča, pravniška podjetja, pa tudi priljubljene spletne storitve kot npr. Namecheap, WordPress, Reddit in Flattr.« Bitcoin – Pogosta vprašanja

Na spletni strani smo našli zgolj 7 podjetij, ki v Sloveniji uradno sprejemajo plačila z bitcoini (Bitcoinslo.com), a tudi na širši ravni nismo našli več kot sto podjetij, ki uradno poslujejo z bitcoini (Who Accepts Bitcoins?).

Energetska potratnost

»Kar nekaj očitkov je, da je bitcoin energetsko potraten. Zadnje študije kažejo drugače: da so tradicionalni bančni sistemi energetsko neučinkoviti in da je energetski strošek bitcoina zanemarljiv, ko potegneš črto.« (predsednik Bitcoin društva Slovenije Jure Pirc v intervjuju za MMC)

Podatki kažejo drugačno sliko (Digiconomist: Bitcoin Energy Consumption Index): za potrditev ene bitcoin transakcije je potrebnih 242 kWh (kilovatnih ur) električne energije, kar je bistveno več, kot je potrebno za klasične bančne transakcije. Če vemo, da je v letu 2016 vsak državljan Slovenije povprečno dnevno porabil 17 kWh (Statistični pregled Slovenije 2017, str. 28), to pomeni, da ena transakcija bitcoina porabi toliko energije kot povprečen prebivalec Slovenije v dveh tednih.

Zmeda

Kot smo že zapisali trenutno obstaja 1368 kriptovalut. Kako bi kriptovalute lahko zares postale denar, saj bi morali ves čas pretvarjati vrednosti med valutami, ki mimogrede zelo nihajo? Vrednost bitcoina je na primer v torek, 19. 12. 2017, v eni sami uri padla za 1.000 $, z 17.929 na 16.912 $, medtem ko je konkurenčni Bitcoin cash v samo dveh dneh zrasel za 24,5 %. Kako v takih pogojih poslovati?

Navedli smo zgolj nekaj podatkov, ki na kriptovalute mečejo drugačno luč, kot nam jo želijo predstaviti goreči pristaši kriptovalut kot demokratičnega denarja prihodnosti. Potrebna je res dobršna mera previdnosti, še zlasti če želite na eni od 7.616 kriptovalutnih borz za evre ali dolarje kupiti to čudežno valuto. Vrednost vseh kriptovalut znaša že 625 milijard $ (526 milijard €), dnevno pa se obrne 58 milijard $ (48 milijard €), kar sploh ni več zanemarljivo (Cryptocurrency Market Capitalizations). Poleg tega pa se na samo 0,5 % bitcoin računih nahaja kar 87 % vseh bitcoinov, kar pomeni, da trg obvladuje le majhno število močnih igralcev (Bitcoin Rich List). To zgodbo dobro poznamo tudi v klasičnem bančništvu.

Torej ni vse zlato, kar se sveti.


Slika: Squawker Media


Opomba: Številni podatki bodo, ko boste brali ta prispevek, že drugačni, dovolj je da sami preverite trenutno stanje na spletnih povezavah.

Ni komentarjev: