četrtek, 28. marec 2024

Hrana in prazniki


V najnovejšem Poročilu o indeksu zavržene hrane 2024, ki ga je pripravil Program Združenih narodov za okolje (UNEP), je bilo ugotovljeno, da se po svetu vsak dan zavrže več kot milijarda obrokov, medtem ko skoraj 800 milijonov ljudi trpi za lakoto, tretjina človeštva pa se sooča z negotovostjo preskrbe s hrano.

Kaj delamo narobe? Milijarda obrokov dnevno se zavrže, medtem ko je skoraj 800 milijonov lačnih. Preprost izračun nam pokaže, da ni nobene potrebe, da bi kdor koli na svetu trpel zaradi lakote.

V času praznikov, ko se ukvarjamo pretežno s tem, kako bogato obložena bo naša miza, je razmislek o našem ravnanju s hrano še kako pomemben: koliko hrane zavržemo, kako nepravično je porazdeljena. 

Morda bi se morali vprašati: ali so bistvo praznikov res obsežne praznične pojedine ali polni želodci naših najrevnejših bratov in sester, ki trpijo strahotne muke zaradi stradeža, pa naj bo to v Gazi, Jemnu, na Haitiju, v Somaliji, Južnem Sudanu, Demokratični republiki Kongo, Afganistanu in še kje (glejte World Food Programme)?

Najpomembnejša simbolika velikonočnih praznikov je življenje, ki premaga smrt, kar simbolizira Kristusovo vstajenje. Mar ne bi bilo najboljše praznovanje, če bi delili hrano, ki jo imamo na Zemlji dovolj, s tistimi, ki so lačni in po nepotrebnem trpijo ter umirajo.

Ni komentarjev: