nedelja, 17. marec 2024

Premišljevanje o ekonomiji delitve


1. Ekonomija je družbeno področje, ki mora ustvarjati pogoje za zadovoljevanje osnovnih potreb vsakega posameznika in blaginjo človeštva, kar vključuje tudi skrb za zdravo okolje.

2. Osnovne človekove potrebe so potrebe po hrani, bivališču, oblačilih, zdravstveni in socialni varnosti ter izobraževanju. Osnovne človekove potrebe so del temeljnih človekovih pravic.

3. Skupne dobrine človeštva so tiste, ki omogočajo zadovoljevanje osnovnih človeških potreb in blaginjo človeštva. Ravnanje s skupnimi dobrinami človeštva mora biti skrbno in trajnostno.

4. Komercializacija, ki spodbuja tekmovalnost, sebičnost, pohlep in samozadovoljstvo, je prevladujoča miselnost, ki prežema sodobni ekonomski sistem in družbo kot celoto. Povzroča družbeno ločenost in ekonomsko neenakost.

5. Globalna ekonomska neenakost je vzrok za številne medsebojno povezane krize, s katerimi se danes sooča človeštvo, kot so lakota, revščina, neželene migracije, vojne in podnebna kriza.

6. Medsebojna delitev dobrin in sodelovanje predstavljata nasprotje komercializacije ter sta temeljni načeli ekonomije delitve.

7. Ekonomija delitve je celota aktivnosti, katerih cilj je zadovoljevanje osnovnih potreb vseh ljudi in blaginja človeštva s pravično delitvijo dobrin.

8. Ekonomija delitve je sočutna in ljubeča, saj postavlja človeka in njegove osnovne potrebe v središče ekonomskih aktivnosti.

9. Z ekonomijo delitve lahko človeštvo zaživi v blaginji, medsebojnem spoštovanju in miru kot velika družina, ki si deli skupni dom – planet Zemljo.

10. Ekonomija delitve predstavlja začetek globoke notranje in zunanje preobrazbe človeštva, ki temelji na pravilnih človeških odnosih.

Ni komentarjev: