nedelja, 23. junij 2024

Sočutna in ljubeča ekonomija


Postavimo si preprosto vprašanje: ali je lahko ekonomija sočutna in ljubeča? Na prvi pogled se zdi, da ne. Ekonomsko področje nam vselej predstavljajo kot dejavnost, ki zahteva visoko strokovno in poslovno usposobljenost. Zdi se, da gre za skrajno resno področje, kjer ni prostora za sočutje, kaj šele za ljubezen. Pa vendar, beseda ekonomija, kot so jo opredelili Stari Grki, je tesno povezana z družino oziroma skupnostjo ter skrbjo za njeno preživetje in blaginjo.

Če je ekonomija v resnici namenjena preživetju posameznikov in blaginji skupnosti, potem mora biti sočutna in ljubeča. Če je v samem jedru besede ekonomija oikos – družina (v ekonomskem smislu bolj primeren izraz gospodinjstvo[1]), potem je jasno, kakšna je prava narava ekonomija. Ne tekmovalnost, konkurenčnost, neusmiljeni boj za preživetje, kot nas skušajo prepričati ekonomisti in politiki, temveč sočutje, skrb za potrebe drugih in ljubezen.

V družinah si delimo dobrine, poskrbimo za potrebe in blaginjo vseh članov, sodelujemo, smo sočutni in ljubeči. Si lahko predstavljate, da bi starši zase kopičili dobrine, otrokom pa namenili le drobtinice ali pa še to ne? Poskrbeti za blaginjo vseh družinskih članov je v družini nekaj popolnoma samoumevnega. Deliti dobrine za zadovoljevanje osnovnih potreb vseh družinskih članov je temelj družinske ekonomije. Torej je ekonomija delitve sočutna in ljubeča.

Če se nam zdi povsem naravno, da v materialnem oziroma v ekonomskem smislu poskrbimo za vse člane družine, zakaj tega ne zmoremo tudi v okviru naše širše družine, kar človeštvo nedvomno je? Smo ena vrsta. Ena velika družina. Eno človeštvo.

Mednarodni sistem delitve osnovnih dobrin, ki so namenjene za zadovoljevanje osnovnih človekovih potreb vseh ljudi na Zemlji, bi bil pravi izraz našega univerzalnega sočutja in ljubezni do drugega. Kajti ne moremo reči, da smo sočutni in ljubeči, če smo takšni samo do svojih ožjih družinskih članov, medtem ko smo do drugih neusmiljeni, sovražni, izkoriščevalski. Ne moremo biti pol-pol: ali smo sočutni in ljubeči, ali pa to nismo.



[1] »Gospodinjstvo je enota družbe, sestavljena iz dveh ali več oseb, ki živijo v istem bivališču. Lahko gre za družino ali drugo obliko skupine ljudi.« (Wikipedija: Gospodinjstvo. https://sl.wikipedia.org/wiki/Gospodinjstvo).

Ni komentarjev: