sobota, 9. julij 2016

Človeško življenje


Pojem “pasje življenje” pomeni “težko, bedno življenje”. Življenje psov v preteklosti ni bilo ravno nekaj lepega, zato zdaj tudi za človeka rečemo, da ima pasje življenje; podobno tudi pasja vročina pomeni, da je vročina zelo huda in jo težko prenašamo itd. Zdaj pa to očitno ne velja več: živeti pasje življenje je lahko tudi nekaj zelo udobnega - Če pes želi obisk opere ali aromaterapijo, bo to v nekaterih hotelih tudi dobil. Psi zdaj lahko “izbirajo med vaflji iz krompirja s klobaso ali zrezkom v omaki s pirejem” ali si privoščijo “pedikuro in lakiranje krempljev, aromaterapijo, razgibavanje na tekočem traku”. Samo Američani so “lani za svoje štirinožne prijatelje, kot so psi in mački, zapravili več kot 60 milijard dolarjev”.

V istem letu (2015) je v svetu po nepotrebnem umrlo 5,9 milijona otrok v starosti do 5 let; umrli so zaradi vzrokov, ki jih je mogoče enostavno odpraviti. Prof. Jeffrey D. Sachs v članku Financing Health and Education for All (Financiranje zdravja in izobraževanja za vse) pravi, da bi na globalni ravni letno potrebovali dodatnih 25 milijard dolarjev, da bi rešili te otroke. To je torej veliko manj, kot samo Američani zapravijo za svoje štirinožne ljubljenčke.

Torej moramo spremeniti naš besednjak: “težko, bedno življenje” ni več “pasje življenje” temveč “človeško življenje”. Si lahko zamislite, da se v nekem mestu “v bentleyju, mercedesu ali lamborghiniju” mimo revne soseske pelje razvajeni pes, kjer prav takrat zaradi hude revščine v materinih rokah umira dojenček. In to sploh ni nemogoče, to je realnost današnjega sveta.

Prof. Sachs pravi, da bi še nadaljnih 25 milijard dolarjev zadoščalo, da bi vsi otroci lahko obiskovali osnovno in tudi srednjo šolo. Na globalni ravni torej potrebujemo “zgolj” 50 milijard dolarjev, da bi imeli vsi otroci na planetu Zemlja dostop do osovnega zdravstvenega varstva in izobraževanja (vključno s srednješolsko izobrazbo). Kar je še vedno manj od prej omenjenih 60 milijard za ameriške pse in mačke (a ne gre samo za ameriške, tudi pri nas imamo lusuzne pasje hotele ter izdelke in storitve za nego "hišnih ljubljenčkov"). Tako pa vsak dan umre več kot 16.000 otrok, mlajših od 5 let, in to povsem po nepotrebnem. Psi pa medtem poslušajo opero!!! Je to nekaj, čemur lahko rečemo normalnost ali moralnost?

Postavimo si vendar prioritete. Na prvem mestu morajo biti človeška bitja, še zlasti otroci. Nihče pa ne pravi, da bi morali z živalmi ravnati slabo, vendar pa predsedniški apartmaji, mercedesi, pedikura in igračke vseh vrst…, medtem ko v strahotnih razmerah umirajo majhni otroci. Če ste za branje tega članka porabili slabih 5 minut, je medtem zaradi naše brezbrižnosti in samozadovoljstva umrlo 50 otrok, mlajših od 5 let. Človeško življenje, pač.



Slika: 400 million children living in extreme poverty: WB report

Ni komentarjev: