ponedeljek, 3. januar 2011

»Knjižnična« izposoja/delitev dobrin

Tako, kot smo v knjižnicah že dolgo vajeni izposojanja oziroma delitve knjig, je mogoče organizirati tudi druge oblike izposoje/delitve dobrin. V praksi v številnih skupnostih že lep čas delujejo izposojevalnice orodja za hišna opravila, za vrtno orodje, za športne rekvizite itd.

Na takšen način pa bi lahko izposojali tudi številne druge dobrine. Dejansko namreč veliko stvari potrebujemo zgolj občasno. Možnosti so seveda spet različne. Člani neke skupnosti (stanovanjski blok, šola, društvo itd.) lahko sami naredijo »seznam stvari«, ki jih lahko ponudijo drugim v začasno uporabo. Lahko pa sistem izposoje/delitve dobrin organizira lokalna skupnost, dobrodelna organizacija ali podjetje (profitno ali neprofitno).

Podjetniška izposoja/delitev dobrin

Proizvodna podjetja ali trgovine bi lahko nekatere proizvode preprosto izposojale – za plačilo, a ne previsoko. V bistvu to pomeni večkratno »prodajo« izdelkov, kar v končni fazi lahko pomeni celo boljši zaslužek od enkratne prodaje, hkrati pa je to tudi dobra promocija podjetja in njegovih izdelkov. Predvsem izposoja športnih rekvizitov je že sedaj precej razvita (npr. smuči, sanke, čolni), a izposoja/delitev stvari ima praktično neomejene možnosti. Informacijsko-komunikacijske tehnologije omogočajo enostaven pregled ponudbe, rezervacij in tudi plačevanja.

V prihodnosti bomo imeli velike oddelke znotraj trgovin ali podjetij, kjer bo možna enostavna izposoja nekaterih dobrin. Tudi tu se odpira več možnosti: »kupci« bodo sami prišli po želeno dobrino in jo "na licu mesta" plačali ali pa jo bodo preprosto rezervirali, plačali preko spleta in jo prejeli preko različnih oblik dostave.

Nekatere dobrine bomo seveda še naprej kupovali (hrana, vsakdanja oblačila, kozmetika itd.), nekatere pa si bomo zgolj izposodili oziroma delili z drugimi za določen čas (npr. orodje za hišna in vrtna opravila, opremo za kampiranje in občasne športne aktivnosti, sesalec za globinsko čiščenje itd.). Možna bo seveda tudi dostava na dom, podjetja pa bodo lahko sproti vzdrževala vrnjene dobrine.

Takšen sistem ne bo pomenil manj, temveč več delovnih mest; namesto proizvodnje več dobrin, bo poudarek na proizvodnji manj, a bolj kvalitetnih dobrin. Z delitvijo dobrin se bodo torej odprla nova delovna mesta: za izposojanje, dostavo, servis, svetovanje itd.

Tudi uporabniki sami si bodo preko spletnih omrežij lahko izmenjevali izkušnje, opozarjali na nepravilnosti ali podjetjem dajali pobude za izboljšanje izdelkov in storitev. Z delitvijo dobrin se nam torej odpira polje izjemnih možnosti.

2 komentarja:

Clauseta pravi ...

Pozdravljeni, gospe in gospoda.

Želijo, da se določi, da vaše finančne težave vseh vrst? Jaz sem posojilodajalec, priznano mednarodno za moja dejanja pomoči za podjetja.

Imam ambicije, da bi vse ljudi v finančne težave.

Prosim, da me kontaktirate po e-pošti za več informacij.
socialne, moje obveznosti.
E-pošta: clausetafilon@gmail.com

Prisrčno.

Unknown pravi ...

Zdravo,

Ali se srečujete s finančnimi težavami in potrebujete finančno pomoč? Ali imate nizko bonitetno oceno? Ali potrebujete finančno pomoč za izplačilo dolgov in za izpolnjevanje vaših osebnih potreb? Ne iščite več! Posvetujte se z Organizacijo za kapitalske naložbe Unije in dokončno rešite vaše finančne težave. Dajamo posojila po zelo nizki obrestni meri, vam lahko pomagamo pri posojilu. se obrnite na nas po e-pošti na trustloan88@gmail.com ali kaj nas na +2347064227471