sobota, 8. januar 2011

Zimride – zakaj bi se vozili sami

 

V avtomobilih se pogosto vozimo sami, kar je potratno tako z ekonomskega kot z ekološkega vidika. Spletno omrežje Zimride je preprost način, kako najti prijatelje, sošolce ali sodelavce, ki se vozijo po istih poteh - v službo, šolo, na fakulteto ali kam drugam. S kombinacijo socialnih omrežij in posebnega računalniškega programa, ki poišče najoptimalnejšo pot za uporabnike storitve, postane delitev sedežev v avtu enostavna.
 
Zato spletno omrežje Zimride, ki deluje v ZDA, omogoča družaben, trajnosten in sprejemljiv način transporta. Kar pomeni, da udeleženci prihranijo denar in prispevajo k manjšim izpustom toplogrednih plinov. Zimride se osredotoča predvsem na gimnazijska, univerzitetna in podjetniška okolja, kjer je veliko potreb po prevozih.
 
Zimride si »pomaga« s Facebook omrežjem, v okviru katerega je že tako in tako veliko informacij o drugih uporabnikih (prijateljih) ter drugih koristnih podatkov, ki koristijo članom omrežja Zimride. Poleg tega Zimride omogoča tudi sodelovanje v sistemu Zipcar in podobnih sistemih za delitev avtomobilov – kar pomeni, da gre še za dodatne prihranke in še bolj trajnostne načine prevoza.
 
Samo v prvem mesecu delovanja se je v omrežje Zimride registriralo preko 1.700 uporabnikov. V univerzitetnem kampusu Boulder (v ameriški zvezni državi Kolorado) so v enem letu opazili za 20 % manj prošenj za stalna parkirna mesta, kajti mnogi študentje in zaposleni se namesto sami, zdaj vozijo skupaj.

1 komentar:

Anonimni pravi ...

http://prevoz.org/