petek, 10. julij 2015

Cipras proti svetu

Je mogoče biti en dan najbolj oboževana, drugi dan pa najbolj osovražena oseba na svetu? Je mogoče. Če si Aleksis Cipras. Mnogi oboževalci Aleksisa Ciprasa smatrajo, da jih je zdaj nenadoma izdal. Ker se pogaja z upniki za nov sveženj pomoči. A Aleksis Cipras ni nikogar izdal. Morda samo salonske levičarje, ki iz varne razdalje navijajo za Grke v boju proti neizmerno močnim finančno-političnim silam.

Le malokdo je v resnici podprl epski boj grške vlade s finančnimi institucijami in evropskimi politiki. Če bi Grki dobili resno podporo, bi bil njihov boj lahko veliko uspešnejši. A s polnim želodcem se je lahko igrati ideološke igrice, medtem ko je obubožanim Grkom težko v nedogled čakati na izide pogajanj.

Kaj so storili tisti, ki so zdaj planili po Aleksisu Ciprasu? So organizirali proteste proti ciničnim izjavam slovenskega finančnega ministra in premierja proti Grkom? So zbirali pomoč za lačne Grke? Ne, večinoma samo čakajo na novice o novem OXI Aleksisa Ciprasa. Ali pa objavijo kratek komentar na blogu ali FB-ju. In to je vse.

Boj proti globalni finančni oligarhiji ne bo izbojevala Grčija sama. Grki so pokazali pot, a na njej so ostali sami. Samo res močna koalicija držav in civilnodružbenih gibanj lahko izbori zmago proti neizmerno močnih finančnim elitam.

Grki potrebujejo hrano, pijačo, zdravila, stanovanja, delo itd. Aleksis Cipras ne sme izdati Grkov. Salonske levičarje pa lahko.


Slika: Wikipedia

Ni komentarjev: