petek, 3. julij 2015

ZA OXI

V Grčiji se piše zgodovina. Nedeljski referendum v Grčiji (5. julij. 2015) je nedvomno zgodovinski. Grki se bodo odločali ZA (grško NAI) ali PROTI (grško OXI) politiki varčevanja, ki jo Grkom in drugim državam že lep čas vsiljujejo institucije finančnih elit, v spregi s političnimi elitami vseh preostalih evropskih držav. Razmerje je 30:1. Mednarodni denarni sklad, Evropska centralna banka in Evropska komisija (zastopniki finančnih elit) plus sedemindvajset evropskih držav proti Grčiji. Če zraven prištejete še gromozansko korporativno medijsko industrijo, potem vam je lahko jasno pod kakšnim pritiskom so se znašli Grki.

Nobelov nagrajenec za ekonomijo Joseph Stiglitz pravi, da gre pri zadnjih dogajanjih za evropski napad na grško demokracijo. (Europe’s Attack on Greek Democracy) “Številni evropski voditelji želijo propad levičarske vlade premierja Aleksisa Ciprasa. Konec koncev je skrajno neprijetno, da ima Grčija vlado, ki se tako zelo zoperstavlja politikam, ki so v mnogih razvitih državah zelo veliko prispevale k povečanju neenakosti in ki je tako zelo zavezana k omejitvi nebrzdane moči bogastva,” pravi Stiglitz. "Zdi se, da verjamejo, da lahko sčasoma zlomijo grško vlado, s tem ko jo ustrahujejo, da bi privolila v dogovor, ki je v nasprotju z njenim mandatom."

V odprtem pismu so mednarodni akademiki, med katerimi sta tudi bivši canterburyški nadškof Rowan Wiliams in filozof Slavoj Žižek, med drugim zapisali:

“Grški referendum uniji daje možnost, da potrdi svoje spoštovanje vrednot razsvetljenstva – enakosti, pravičnosti in solidarnosti – in načel demokracije, na kateri temelji njena legitimnost. Kraj, kjer se je rodila demokracija, Evropi daje priložnost, da v 21. stoletju potrdi zavezanost svojim idealom.”

Referendum bi moral biti vseevropski. Vsebovati bi moral naslednja vprašanja::

  • ste za nadaljevanje uničevalne varčevalne politike ali proti;
  • ste za vedno večjo neenakost ali proti oziroma za pravičnejšo družbo, ki vsem omogoča blaginjo;
  • ste zato, da finančne institucije vodijo vašo državo ali proti;
  • ste za odpis dolgov državam v hudih težavah ali proti.

Če bi sam lahko glasoval, bi bil nedvomno ZA OXI.



Ni komentarjev: