petek, 6. marec 2020

Država, zdravstvo in novi koronavirus


Združene države Amerike imajo zelo močno gospodarstvo, velike banke in najmogočnejšo vojaško armado na svetu. Vendar je zdaj država ogrožena zaradi novega koronavirusa. Zakaj? Z vidika celotne populacije imajo ZDA slab zdravstveni sistem, ki izključuje milijone Američanov. Novega koronavirusa ni mogoče premagati z najmodernejšimi droni, tanki, raketami itd., temveč le z učinkovitim, univerzalnim, javnim in pravičnim zdravstvenim sistemom, v sodelovanju z drugimi javnimi službami. A to ne velja le za ZDA, temveč tudi za Slovenijo. Komur še ni jasno, bo morda zdaj ugotovil, kako zelo potrebujemo državo, ki ima dobro organizirane javne podsisteme – zdravstveno varstvo, šolstvo, policijo, socialno varstvo, civilno zaščito, javne nadzorne ustanove itd.

"Sedemindvajset milijonov Američanov ni zavarovanih, še veliko več pa jih je pomanjkljivo zavarovanih; imamo obilico podatkov, da ljudje odlašajo z zdravljenjem, ki ga potrebujejo. Že v normalnih časih to ni dobro. Toda v času epidemije je to grozno," je dejala dr. Seema Yasmin, nekdanja inšpektorica Ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni. Glavni zdravstveni dopisnik CNN dr. Sanjay Gupta pa je poudaril, da ameriška zavarovalniška sistema Medicare in Medicaid ter državni in lokalni laboratoriji za javno zdravje sicer pokrivajo testiranje za novi koronavirus, ne pa tudi za hospitalizacije bolnikov. (CNN)

ZDA so zdaj v stiski, saj imajo premalo kapacitet za testiranje in nedorečeno hospitalizacijo (revnih) bolnikov. A pustimo ob strani ZDA, ozrimo se raje na Slovenijo. Dobro vemo, kako so pretekle vlade, še zlasti v času zloglasnega varčevalnega ZUJF-a, "podhranile" naš zdravstveni sistem. Že tako preobremenjen zdravstveni sistem mora zdaj reševati vse bolj perečo krizo s še ne popolnoma poznanim novim koronavirusom.

Zdaj tudi gospodarstveniki opozarjajo, da bodo imeli težave in pričakujejo pomoč države (24UR.COM). Seveda je prav, da jim država pomaga, a taisti podjetniki se v letih "debelih krav" do države in njenih podsistemov obnašajo precej vzvišeno in pogosto navijajo za zmanjšanje davkov in s tem za krčenje javnega sektorja. Davki so zgolj ena od najosnovnejših oblik ekonomije delitve, kar pomeni, da del svojih dohodkov namenjamo v skupno "vrečo", iz katere se financirajo naše skupne storitve – zdravstvo, šolstvo...

Dejstvo je, da potrebujemo močno in učinkovito državo, ki skrbi za nemoteno delovanje ključnih podsistemov oziroma storitev. Te storitve morajo biti javne in univerzalno dostopne.

Koronavirus je pokazal, da se varnost in mir ne branita z najsodobnejšim orožjem in z ograjami, temveč z univerzalno dostopnimi javnimi storitvami, sodelovanjem in medsebojno delitvijo dobrin. V državi in tudi na mednarodni ravni.


Ni komentarjev: