nedelja, 12. avgust 2007

Blog kot učbenik, knjiga ...

Bi lahko pisatelji neposredno pred svojo publiko ustvarjali knjige (in nekateri so jih že), pesniki poezijo, učitelji učbenike in učne programe, kuharji kuharske knjige, raziskovalci raziskave, skladatelji glasbo, politiki svoje programe itd.? Nedvomno bi jih lahko. In jih že v fazi nastajanja delili s svojo publiko. In to brez denarja, iz čistega veselja do ustvarjanja. Blogi so kot nalašč za to, mnogi blogerji to že dokazujejo, a ustvarjanje gre lahko še naprej.

Avtorji bi tako lahko takoj prisluhnili nasvetom bralcev in se prepustili njihovim kritikam ter ocenam in marsikaj lahko takoj popravili. Toda potrebno je razmišljati na nov način. Ali avtor ustvarja samo zaradi končnega učinka – denarja oziroma dobička, kar se zdi, da je danes glavni razlog skoraj sleherne človekove aktivnosti? Ali pa so razlogi za ustvarjanje še kateri drugi, recimo narediti nekaj zares dobrega – za skupnost?

Medsebojna delitev je tudi delitev znanja, idej, rešitev ali celo naše domišljije. Nikjer ni tega lažje početi kot tukaj – na internetu, na blogu. Če pa nekaj namenimo samo trgu, smo takoj izločili številne, ki si nekega avtorskega dela bodisi ne morejo privoščiti bodisi ga v »poplavi« trgovin in druge ponudbe ne opazijo.

Imamo enkratno priložnost ustvarjanja! Izkoristimo jo!

Ni komentarjev: